- bez glutenu
- bez cukru
- bez mleka
Jesienią i zimą staramy się jeść mniej surowizny niż wiosną i latem, dlatego często w tym sezonie duszę jabłka czy gruszki, które przyprawiam np. cynamonem czy kardamonem. Taki duszony mus stanowi dla nas i dzieci dodatek do kasz czy placuszków etc. Duszone jabłko stanowi także podstawę kisielu jabłkowego, który wszyscy bardzo lubimy.
Domowy kisiel jabłkowy jest bardzo szybki w przygotowaniu. Jeśli mają go jeść także dorośli czy starsze dzieci, można go ewentualnie dosłodzić np. miodem.
Domowy kisiel jabłkowy - porcja ok. 150 ml
jedno niewielkie jabłko
100 ml soku jabłkowego bez cukru (u nas świeżo wyciśnięty sok)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
ewentualnie nieco cynamonu
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Starte jabłko poddusić chwilę w rondelku, zalać 3/4 soku jabłkowego i zagotować całość. W pozostałej części soku jabłkowego rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do gotujących się jabłek (na małym ogniu), mieszając chwilkę do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe:)
A.
Super przepis. Dzieci uwielbiają kisiel
OdpowiedzUsuń